Wat is de CMR en waarvoor is deze nodig?

Logistiek Direct

Als jouw bedrijf goederen vervoert dan zijn er bepaalde documenten nodig. Deze documenten noemen we de vervoersdocumenten. De CMR is een document dat is voortgekomen uit een internationale conventie bij wegvervoer dat over grenzen gaat. De CMR is dus in feite een van die documenten die je nodig kunt hebben. De afkorting CMR staat voor Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Rout. 

De benodigde documenten

Welke documenten je precies nodig hebt om je vracht te kunnen vervoeren, hangt van een aantal factoren af:

  • de afstanden die je gaat afleggen
  • de grootte van de lading
  • de landen waar je doorheen reist
  • Of je binnen of buiten de EU reist
  • wat voor lading je vervoert

Zoals je ziet zijn er dus een heleboel belangrijke vragen die je moet beantwoorden voor jezelf, voor je weet welke documenten je precies nodig hebt. Al deze documenten noemen we samen de CMR maar er zijn dus een hoop verschillende versies van te krijgen. Deze is wel alleen bedoeld voor verkeer naar het buitenland met een vracht mee.

Logistiek Direct

De grenzen over 

De CMR vrachtbrief wordt gebruikt bij internationaal transport over de weg. Wanneer goederen vervoerd worden door of naar een land dat is aangesloten bij het CMR verdrag, dan is een CMR vrachtbrief verplicht. Bij een aantal bedrijven kun je deze documenten snel aankopen zodat je altijd goed voorbereid de weg op gaat. Ben je benieuwd of je wel de goede brieven hebt gekozen? Vraag het dan na bij de leverancier.