Patchkasten kopen: wat komt er kijken bij de aanschaf?

Het kopen van een patchkasten is een slim idee als je je apparatuur zoals servers, patchpanelen en de bekabeling op een veilige manier wilt opbergen, maar je gaat bij het kopen van serverkasten wel rekening moeten houden met verschillende zaken. Lees de onderstaande tekst goed door als je wilt weten wat er allemaal bij de aanschaf van patchkasten komt kijken.

Patchkasten kopen

Kies je voor het kopen van een patchkast, ook wel een serverkast genoemd, dan blijft het netwerk van je onderneming veilig beschermd en zorg je voor een duidelijk overzicht van alle apparatuur en de bekabeling.

Soorten patchkasten

Er zijn verschillende soorten patchkasten waar je uit kunt kiezen. Kies voor een patchkast die nauw aansluit op je wensen en je eisen zodat je zeker weet dat je een geschikte keuze maakt. De meeste patchkasten hebben een standaardmaat van 19 inch, maar je kunt ook kiezen voor de aanschaf van een serverkast van 10 inch. Daarnaast kan je ook kiezen voor een serverkast die je aan de muur kunt monteren en voor een mini-serverkast. Ga je een patchkast kopen, let dan op zaken zoals de hoogte, het aantal units en welke deur je kiest.

Wat zijn de kosten?

De kosten die bij het kopen van een patchkast komt kijken zijn afhankelijk van welk model serverkast je koopt en wat de capaciteit is. Je kunt uitgaan dat de kosten van een serverkast worden geschat op gemiddeld € 60 voor een klein model. Kies je voor een groter model, dan ben je al gauw honderden euro’s kwijt terwijl nog grotere patchkasten duizenden euro’s kosten. 

Bepaal de kenmerken

Ga je een serverkast kopen, dan moet je bepalen hoeveel units je nodig hebt en wat de ideale hoogte van de serverkast moet zijn. Je gaat ook de breedte van de serverkast moeten bepalen, je moet kijken naar de diepte van de serverkast door deze op te meten en je gaat een geschikte deur voor de serverkast moeten uitkiezen. Je hebt namelijk de keuze tussen een glazen deur, maar je kunt ook gaan voor een geperforeerde deur voor de serverkast.

Schakel deskundig advies in

Vind je het moeilijk om de juiste patchkast uit te kiezen, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met een expert. Een ervaren specialist kan je immers beter adviseren over de meest geschikte serverkasten voor je situatie zodat je zeker weet dat je in de juiste keuze investeert.

Een specialist inschakelen

Het inschakelen van een specialist voor het plaatsen van de patchkast is een makkelijke taak. Hieronder tref je de stappen die je moet nemen als je een specialist wilt inhuren:

  • Ga in je regio na welke de beste specialisten zijn en vraag offertes op.
  • Maak een vergelijking van deze offertes en kies voor de specialist met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Ga na in hoeverre de specialist die je uitkiest betrouwbaar is en garantie op het werk geeft.
  • Maak duidelijke afspraken over zowel de werkzaamheden, de planning als de kosten.