Bedrijven verzekeren zich onvoldoende tegen cybercriminaliteit

Sluit een verzekering af om je te beschermen tegen cyberaanvallen. In de VS wordt er flink geld mee verdiend, maar in Nederland zijn we daar weinig mee bezig.Stopping-Zero-Day-Exploits--For-Dummies_620x120

Bijna tweederde van de bestuurders van Belgische bedrijven ziet aanvallen via internet als een gevaar voor hun onderneming. Niet gek ook, want in 2012 kostte schade van cyberaanvallen Nederland zo’n 10 miljard euro. Toch worden er weinig verzekeringen afgesloten, zo blijkt uit onderzoek. Dit komt omdat dergelijke verzekeringen niet echt gepromoot worden in ons land, maar men ziet al wel dat er vraag is vanuit de markt. Mensen willen risico’s op cyberaanvallen afdekken met polissen. Bovendien bieden cyberpolissen volop kansen voor omzetgroei, maar dan moeten verzekeraars wel het scepticisme over de waarde van deze polissen wegnemen, aldus het rapport.

Veiliger maken van internet tegen aanvallennetwork-virtual

Enterprises verzekeren zich te weinig tegen cybercriminaliteit Je verzekeren om je te verzekeren tegen aanvallen op internet. In de Verenigde Staten wordt hier flink geld mee verdiend, maar in ons land zijn we daar nog niet helemaal echt mee bezig.

Zeker 2/3 van de bestuurders van Belgische bedrijven ziet cyberaanvallen als een probleem voor hun organisatie. Niet gek ook, want in 2012 kostte cybercriminaliteit ons land ongeveer 10 miljard euro. Desondanks worden er weinig verzekeringen afgesloten, zo blijkt, uit onderzoek. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat overeenkomstige verzekeringen niet echt gepromoot worden in ons land, echter we ziet al wel dat er vraag is vanuit de markt. Mensen willen graag gevaren op cyberaanvallen afdekken met polissen. Bovendien geven cyberpolissen volop nieuwe kansen voor omzetgroei, maar dan moeten verzekeraars wel het scepticisme over het belang van deze polissen wegnemen, omschrijft het verslag.

Veiliger maken van het web tegen aanvallen

Security wordt dus steeds meer een issue bij bedrijven. Steeds meer bedrijven en instellingen willen zichzelf indekken zich tegen financiële bedreigingen als effect van verlies van persoonlijke gegevens, bedrijfsinfo of boetes door cyberaanvallen. Uitsluitend al in 2014 vonden er wereldwijd gemiddeld 100.000 cyberaanvallen plaats. Vooralsnog worden deze polissen vooral in de Verenigde Staten verkocht. Nederlandse en Belgische bedrijven scoren ontzettend laag als het gaat om het verzekeren van cyberrisico’s.

Verzekering tegen aanvallenxforce-trend

Dit komt door het feit dat het ontvouwen van cyberverzekeringen complexe vraagstukken met zich mee kan nemen voor verzekeraars. De werkelijke schade van een security aanval op cyberincident is over het algemeen moeilijk te beoordelen en best veel organisaties twijfelen over de waarde van een cyberverzekering. Dit komt door de hoge periodieke kosten in combinatie met opgelegde uitkeringslimieten, preventievereisten en rigide restricties bij het claimen van schade. Het verzekeren tegen cyberaanvallen is dus nog in ontwikkeling.