Baseline informatiebeveiliging overheid implementeren

bio implementeren

Beginnen met baseline informatiebeveiliging overheid

Vandaag de dag is Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) de standaard voor de complete overheid voor informatiebeveiliging. Alhoewel BIO het u uiteindelijk makkelijker maakt, kan het lastig zijn om er een begin mee te maken. Want waar begint u als IT-manager? Hoe zorgt u voor een goede implementatie? In dit blog helpen we u op weg!

Beginnen met BIO

Het implementeren van BIO is nu eenmaal een tijdrovend proces. Neem het uzelf dus niet kwalijk dat het even kan duren. Daarnaast is BIO-implementatie ook een continu proces. U blijft dus bijschaven en verbeteren. Om hier goed mee te beginnen raden we aan eerst een GAP-analyse te maken. Met deze analyse brengt u de huidige situatie en de gewenste situatie in kaart. Zo ziet u eenvoudig waar de knelpunten zitten en waar dus aan gewerkt moet worden.

Betrek de juiste mensen erbij

Een goed geïmplementeerde BIO is de zaak van iedereen binnen een overheid of een organisatie. Het is een samenwerking van alle essentiële facetten van een compleet systeem. Betrek daarom genoeg en de juiste mensen erbij. Denk hierbij aan de juiste mensen van afdelingen, zoals inkoop, HRM, Marketing, ICT, etc. Stel uzelf hierbij de vraag: “Wie van welke afdeling vindt informatieveiligheid interessant?” Voor een optimaal effect wilt u dat alle betrokken medewerkers ook actief eraan meewerken. Zomaar iemand aanwijzen op basis van functietitel is af te raden.

Zorg voor enthousiasme en toewijding

Omdat het implementeren en onderhouden van BIO een continu proces is, is het zaak om de betrokken partijen enthousiast en toegewijd te houden. Dit doet u bijvoorbeeld door periodiek overleg in te plannen en gezamenlijk doelen op te stellen. Door samen doelen te stellen en planningen te maken, zorgt u ervoor dat iedereen betrokken blijft. Laat het budget het toe? Beloon toppresteerders dan met een extra beloning, zoals een award.

Meer informatie

Wilt u meer weten over beginnen met baseline informatiebeveiliging overheid? Stel al uw vragen gerust via het contactformulier.